Kezdőlap

Innen: Kaskosan
Ugrás a navigációhozUgrás a kereséshez

A Weboldalról

A Romani Patyiv ("polgári törvény") és a Romani Kris ("roma törvények") szabályrendszere, melynek célja, hogy megóvják a közösséget a beolvadástól, a jogaik megsértésétől és hogy egy biztonságos keretet teremtsenek ahhoz, hogy saját hagyományaikat gyakorolhassák, több mint 10-15 millió roma embert segített a világon abban, hogy megőrizzenek egy hontalan nyelvet, kultúrát, mely mögött egy kormány sem áll. Sőt mi több, az elmúlt ezer évben csak folyamatos ellenállásba, elutasításba, megkülönböztetésbe és kirekesztésbe ütköztek.

A romák a béke, a morális tisztaság és a mérhetetlen barátság népe. Sosem vívtak háborút a túlélésért, nem támadtak erőszakkal senkire. Ha valaki egy pillantást vet a történelemre, láthatja, ahogy a különböző etnikumok és népek elveszítették saját kultúrájukat és nyelvüket beleolvadván egy dominánsabb csoportba. Szintén láthatóak az erőteljes támadások, a háborúk, amelyeket egy nép vívott egy másikkal a történelem során.

A romáknak sikerült megőrizniük egy erős közösséget azoknak az értékeknek köszönhetően, amelyeket Indiából hoztak magukkal és mindig sikerült a helyi szokásokhoz és kultúrákhoz igazítani azokat úgy, hogy közben nem sértették a többség törvényeit. Ez az amiért sikerült életben maradniuk, amikor a mai Afganisztán, Irak, Perzsia, Kis-Ázsia, Balkán és Európa területén éltek és ez indokolja azt is, hogy ennek a népnek a nagysága növekszik a nagy diaszpórában, még az amerikai kontinensen, Ausztráliában és Észak-Afrikában is.

Sitemap